Total Pageviews

Friday, September 18, 2009

smarrig Prinsesstårta


Tid: 2 ½ timme, varav 40 min i ugnen

 12-14 bitar

Du behöver:

Bottnar:

  • ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 5 blad gelatin (kan uteslutas, men då blir fyllningen inte lika fast)
  • 2 dl vaniljkräm (Marsan som man kokar går bra)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde

Garnering:

  • 1 marsipanlock (eller 300 g marsipan + grön hushållsfärg)
  • ev. 1 marsipanros eller annan dekoration
  • 1 tsk florsocker

Marsipanros:

  • 40 g marsipan
  • 1 droppe röd hushållsfärg
  • 1 droppe grön hushållsfärg

Gör så här:

Bottnar:

Använd gärna elvisp till att göra smeten till bottnarna.

Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Vispa ner bakpulvret. Blanda till sist ner vetemjöl och potatismjöl och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat eller något annat lämpligt. Lägg över en bakhandduk och låt svalna.

Fyllning:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan. Ta upp gelantinbladen ur vattnet och krama ur dem. Lägg ner dem i den varma krämen och rör om tills de stelnat. Låt svalna.

Vispa under tiden grädden tjock, den ska vara ganska fast. Blanda ner grädden i krämen när krämen börjar tjockna. Låt krämen bli nästan stel.

Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.

Fördela fyllningen mellan bottnarna, men spara lite. Bred sedan resten av fyllningen ovanpå och lite runtom kanten.

Garnering:

Lägg på marsipanlocket.

Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.

Sikta över florsocker.

No comments:

Post a Comment